Îți poți da seama dacă un trader este sau nu profitabil, nu în funcție de extrasul contului de tranzacționare ci, și mai simplu, în funcție de ceea ce spune (sau nu spune).
1. "Nu închid ordinele pe pierdere".
Există persoane cărora nu le place să piardă și nu pot accepta acest lucru. Însă să pierzi este o parte a jocului. Până la urmă, pierzi cam în orice profesie: ca avocat pierzi anumite cazuri, ca medic anumiți pacienți, ca agent de vânzări anumiți clienți exemplele putând continua. Este firesc să pierzi, mai ales că pierzând înveți, în general, dar în special în trading. Am întâlnit câteva cazuri în care traderii nu doreau să închidă pozițiile întrucât nu doreau să aibă în istoric o pierdere; pur și simplu nu doreau să accepte faptul că au pierdut, că au greșit, că nu au avut dreptate. Și la ce bun? Până la urmă contează mai mult să ai dreptate sau să îți conservi capitalul? Se pare că unii au ales prima variantă, preferând să lase deschise ordine proaste - cu speranța că "își vor reveni ele la un moment dat" -, ordine care au acumulat pierderi atât de mari încât au falimentat contul.
2. "Money-management-ul nu este ceva important".
Păi dacă nu îți administrezi corespunzător capitalul, nu ai cum să ai succes pe termen lung, iar aceasta din simplul motiv că - trăgând linie - ordinele pierzătoare vor cântări mai greu față de cele câștigătoare. Este ca și când afacerea merge prost, iar tu nu accepți că te apropii de faliment.
3. "Adaug poziției pierzătoare, pentru că mă va răsplăti atunci când își va reveni".
Ideea ar fi că dacă ai deschis o poziție care acum merge contra ta sunt șanse ca atunci când o deschizi pe următoarea (în aceeași direcție cu prima) piața - de acea dată - piața să meargă bine și astfel să recupereze pierderea primei, ba chiar să obțină profit. Dacă din când în când se mai poate întâmpla asta, pe termen lung acesta nu este un plan de bătaie, deoarece vei sfârși prin a avea multe poziții care merge contra ta și care, însumate, vor genera o pierdere suficient de mare pentru a falimenta contul. "The clock is ticking!"
4. "Pot prezice aproape 100% mișcările pe termen scut".
Poate poți previziona câteva mișcări succesive, dar atât, piața fiind mult prea impredictibilă pentru ca oricine să o poată previziona "la sânge", pentru o perioadă lungă de timp, mai ales mișcările pe termen scurt.
5. "Am o strategie care este bună pentru orice situație din piață".
În cel mai bun caz, poți spune că tranzacționezi unul (maxim două) instrumente financiare și că, prin urmare, dat fiind că le-ai urmărit îndelung doar pe acestea, le-ai înțeles și cam ai idee la ce să te raportezi pentru a da sens diferitelor mișcări. Chiar și așa însă, vei tranzacționa fie momentele în care piața merge cu putere într-o direcție ("trending"), fie când consolidează ("trading"). Nu numai că ar fi destul de dificil să le acoperi pe ambele, dar nu te-ar interesa să fii tot timpul în piață; ai fi suficient de mulțumit dacă ai specula numai una in aceste două faze astfel încât cealaltă să nu te mai intereseze.
6. "Ar trebui să fii tot timpul în piață".
Adică ar trebui să dai ordine tot timpul, ceea ce înseamnă că ar trebui să "păzești" platforma cea mai mare parte din timp. Nu numai că ar fi greu, dar ar fi total contra-productiv. Important este să tranzacționezi acele mișcări pe care le înțelegi, nu să tranzacționezi doar de dragul de-a tranzacționa.
7. "Prețul nu poate merge mai departe de aici".
Cu alte cuvinte, dacă piața a ajuns la un nivel - fie el de suport sau rezistență - foarte important, obligatoriu ar trebui să se întoarcă. Păi întreabă-te oare cum se mai formează atunci maximele și minimele istorice?
8. "Aș paria cu casa pe ordinul acesta".
Până la urmă oricine poate să greșească, iar pe altă parte și când faci totul ca la carte există posibilitatea ca acea tranzacție să fie una din o sută care merge prost deoarece intervine ceva fundamental, neprevăzut și care răstoarnă situația. Or tu dacă ai pariat totul pe o singură carte, în această situație pierzi totul, garantat.
9. "Acum știu totul. Nu mai am nimic nou de învățat în trading".
Omul cât trăiește învață, iar traderului i se întâmplă la fel! Mereu o să descoperi ceva; mereu mai este loc de învățat ceva.
10. "Nu mă descurc bine fără platforma mea".
Chiar dacă tranzacționezi fără platforma favorită, cea cu care ești obișnuit și care-ți oferă acele elemente care te ajută, ar trebui să tranzacționezi la aproape la fel de eficient. Dacă diferențele sunt prea mari, atunci nu platforma este de vină, ci tu.
11. "Am învățat totul singur".
Poate ai muncit și descoperit unele lucruri singur, altfel nu ai făcut altceva decât să asimilezi informații.