21 cele mai citite cărţi despre trading

Orice trader își dorește să aibă o carieră de succes, iar aceasta implică mult efort, perseverență și bineînțeles, cunoștințe în domeniul financiar. Procesul de studiere a tradingului trebuie să fie continuu, din simplu motiv că piața evoluează în continuu.

În acest articol, îți recomandăm o serie de cărți care merită citite. Unele din ele sunt disponibile doar în engleză pentu că aceasta este limba nativă a celor mai importanți traderi din lume. Poți să alegi o carte din orice categorie: manuale pentru începători, cărți cu informații tehnice de bază, cărți despre psihologia tradingului și despre viața și cariera celor mai mari jucători din istoria tradingului american.

Lista de cărţi

(Făcând clic pe un nume de grup sau o carte de imagine, mergeți imediat la descrierea ei)

Analiza fundamentală şi analiza tehnică

Psihologia tradingului

Istorie, Interviu şi biografie

ANALIZA FUNDAMENTALĂ ȘI ANALIZA TEHNICĂ

1. “Investitorul inteligent”, Benjamin Graham

Dacă vrei să știi cum poți folosi în practică toate oportunitățile pieței financiare și să îți maximizezi profitul, atunci ar fi bine să citești această carte. Fiind considerată o adevărată biblie a pieței, această lucrare clasică îți oferă cele mai eficiente metode de investiții. Autorul ilustrează diferența fundamentală dintre investiție și speculație, făcând și o descrie a celor două tipuri de investitori: investitorul activ și cel pasiv, caracterizând și particularitățile strategiilor de investiții pentru aceștia.

Cartea se bucură de o mare popularitate printre cititori și este ca un ghid atât pentru începători, cât și pentru investitorii cu experiență. Fiecare capitol are un caracter generalizat și adaptat tendințelor pieței.

Investitorul inteligent


2. “Regula nr.1: Cum să investeşti la bursă”, Phil Town

Există două reguli de bază în investiții: 1. Nu pierde niciodată bani. 2. Nu uita niciodată regula nr.1

Cartea lui Town te învață cum să mergi în pas cu aceste reguli și că sunt suficiente 15 minute de antrenament pe zi pentru a găsi calea spre succesul financiar.

De aici poți învăța cum se aplică corect analiza fundamentală în practica de trading. Cu toate acestea, autorul nu se limitează doar la abordarea fundamentala a analizei instrumentelor financiare, dar descrie în detaliu și partea psihologică a procesului de investiții. Cartea face parte din coleția Business Best Seller și se află în topul preferințelor cititorilor.

Regula nr.1: Cum să investeşti la bursă


3. “Pieţe de capital”, Sorin Claudiu Radu și Dan Marin Boajă

În această lucrare faci cunoștință cu aspectele generale privind piața financiară, conținutul și caracteristica pieței de capital. Tot aici citești despre instrumentele financiare tranzacționate pe piața de capital, despre rolul globalizării în evoluția piețelor financiare și impactul acestei globalizări la nivelul pieței de capital. Autorii abordează structura pieţei financiare pe baza a două concepţii majore: concepţia anglo-saxonă şi concepţia continental-europeană.

Cartea este structurată în 10 capitole și este potrivită pentru cei care vor să studieze instrumentele bursiere și mecanismul tranzacționării pe piețele din România și din străinătate.

Pieţe de capital


4. “Investments”, William F.Sharpe

Prima ediție a acestei cărți a fost publicată în 1978 , subiectul investițiilor evoluând considerabil în următorii ani. Autorul și-a propus ca prin această lucrare să ofere trainerilor și studenților un sondaj aprofundat și actual despre mediul investițiilor. Traderii profesioniști sunt de părerea că cel care va citi această carte, va cuceri Forexul.

Manualul conține o informație echilibrată dintre teorie și practică, oferindu-ți elementele esențiale ale conceptelor despre investiții. Aici vei face cunoștință cu modul în care marii investitori au aplicat aceste concepte și cu cele mai interesante idei despre gestionarea investițiilor.

Investments, William F.Sharpe


5. “The handbook of financial instruments”, Frank J. Fabozzi

Cartea cuprinde o gamă largă de instrumente financiare și este un adevărat ghid științific pentru cei ce-și doresc să investească în piețele financiare. Aici găsești informație despre acțiuni, obligațiuni, instrumente derivate, asigurări de investiții, fonduri mutuale și alte instrumente.

Manualul explorează caracteristicile de bază l'instrument financiar și explică care sunt riscurile tranzacționării cu acest instrument. Dacă vrei să devii un investitor de succes, atunci această carte este potrivită pentru tine.

The handbook of financial instruments


6. “Options, futures and other derivatives”, John C.Hull

Cartea este dedicată mecanismului piețelor de instrumente derivate și managementului riscurilor financiare, și este cea mai vândută carte de pe piața universitară. Datorită volumului inegalabil de informație pe care îl cuprinde, cartea mai este numită și “Biblia” profesioniștilor practicieni.

În ediția sa actualizată, cartea dezvăluie cele mai fierbinți subiecte din domeniul industriei, cel bancar și fiscal. Aici găsești și formule de calcul despre modul în care sunt stabilite prețurile la bunurile de consum și cum sunt evaluate instrumentele derivate.

Options, futures and other derivatives, John C.Hull


7. “The art and science of technical analysis”, Adam Grimes

Este o carte relativ nouă care a câștigat rapid popularitate printre traderii din Statele Unite. Această lucrare revoluționară este ca un pod care unește viziunea academică asupra piețelor financiare cu analiza tehnică și tradingul profitabil. Pe lângă metodele de analiză tehnică care pot fi aplicate în anumite condiții de piață, cartea mai elucidează și aspectele problematice ale piețelor financiare pe care traderii trebuie să le înțeleagă prin propria lor experiență. Manualul include cercetări ample pentru validarea celor mai reușite strategii de obținere a profitului.

The art and science of technical analysis


8. “Technical analysis of the financial markets”, John J. Murphy

O lucrare clasică despre elementele de bază ale analizei tehnice, în care autorul descrie în detaliu modul de formare a graficelor și interpretarea lor. Aici vei găsi noțiuni și concepte despre analiza tehnică și modul de aplicare a acesteia în tranzacționarea pe piețele financiare.

Cartea oferă și informații despre cele mai noi tehnologii informaționale, instrumente tehnice și indicatori, dar și despre raporturile interbursiere, despre rulajul acțiunilor cu exemple pe grafice. Știm cu toții că interpretarea formațiunilor și a graficelor are un rol foarte important în cariera unui investitor, iar lucrarea lui Murphy îți oferă o imagine de ansamblu completă și accesibilă a analizei tehnice.

Îndeplinind cerințele celor mai pretențioși cititori din lumea de afaceri, această carte este o lectură esențială pentru oricine este interesat de monitorizarea și analiza piețelor financiare.

Technical analysis of the financial markets


PSIHOLOGIA TRADINGULUI

1. “Avantajul încrederii în propriile forţe şi abilităţi”, Brian Tracy

Tema cărții reflectă experiența autorului în instruire a peste cinci milioane de executivi și antreprenori ambițioși din peste 60 de țări. De aici poți să înveți cum să îți dezvolți încrederea în sine și să ieși din propria zonă de confort pentru a-ți asuma riscuri.

Recomadările lui Tracy te vor ajuta să îți construiești, pas cu pas, încrederea în propriile forțe și abilități și să îți stabilești cu claritate obiectivele financiare. Tot aici citești despre cum poți să îți diminuezi defectele și să îți valorifici calitățile pentru a obține performanțe remarcabile. Datorită acestei cărți vei învăța cum poți depăşi cu ușurință orice obstacol și să îți realizezi obiectivele propuse.

Avantajul încrederii în propriile forţe şi abilităţi


2. “50 de experimente în psihologie privind economiile şi investiţiile. Cum să iei cele mai bune decizii financiare”, Michael Mangot

Cartea oferă informaţii şi sfaturi utile care te pot ajuta să eviți capcanele deciziilor financiare neinspirate. Mangot își prezintă lucrarea ca fiind o analiză a unor cercetări şi experimente care îmbină economia cu psihologia, studiind comportamentul şi psihologia investitorului, fiind totodată critic și competitiv în privința acestuia.

„Lenea, incapacitatea de a lua decizii şi teama ca decizia luată să nu fie greşită sunt tot atâtea elemente care fac în aşa fel încât opţiunile în lipsă să câştige mai mult adeziunea decât alternativele lor”, afirmă autorul.

50 de experimente în psihologie privind economiile şi investiţiile


3. “Trading psychology”, Brett N. Steenbarger

“Psihologia în tranzacționare” este un ghid cuprinzător despre practicile științei psihologice aplicate in trading. Fiind un psiholog cu experiență, Steenbarger oferă cititorilor cele mai critice sfaturi și tehnici utile de înțelegere a comportamentului piețelor financiare.

Cartea este prezentată într-un mod accesibil și ușor de înțeles, conținând ilustrații și studii de caz. Textul cuprinde multe idei, tehnici de viață și momente din care orice trader poate să își formeze o viziune despre aspectul practic al psihologiei în tranzacționare.

Trading psychology, Brett N. Steenbarger


4. “Trade your way to financial freedom”, Van K. Tharp

Dacă ești un tarder care își urmărește constant maximizarea profitului, atunci această carte ți se potrivește. Aici găsești informația care te va ajuta să îți crești în mod substanțial veniturile și să faci previziuni asupra pieței.

În general, așteptările și evaluarea pozițiilor sunt niște aspecte care se abordează rar în literatura de specialitate, de aceea, autorul a decis să îți ofere strategii profitabile de trading și să îți demonstreze cum se pot aplica acestea în mod eficient. De asemenea, cartea îți oferă noi practici de tranzacționare care implică riscuri minime.

Trade your way to financial freedom


5. “The disciplined trader”, Mark Douglas

Încă o carte a lui Douglas care se bucură de popularitate în toată lumea, se referă la disciplina traderului. În această lucrare, autorul își împătășește experiența de tranzacționare cu instrumente futures și ne face să privim tranzacționarea nu doar din punctul ei tehnic de vedere, ci și din cel psihologic. Autorul descrie care sunt cele mai frecvente greșeli în trading și îl sfătuiește pe trader să își urmeze cu strictețe planul de tranzacționare.

The disciplined trader, Mark Douglas


ISTORIE, INTERVIU ȘI BIOGRAFIE

1. “Brokerii apocalipsei”, Michael Lewis

Acțiunea are loc în perioada crizei economice globale din 2008 și implică experiențele unor traderi care și-au investit toți banii în colapsul sistemului financiar global. Lucrarea scoate în evidență caracterul excentric al traderilor care se hazardează și tranzacționează împotriva trendului. Cartea are un caracter narativ fresh, cu momente comice atrase din fapte tragice, ceea ce îl catalogheaza pe Lewis ca fiind cel bun satiric contemporan.

Andrew Leonard a spus: „Minunat: Michael Lewis face ce știe el mai bine, pune în lumina reflectoarelor idioțenia, nebunia și lăcomia finanțelor moderne. Mai mult, Lewis reușește un lucru pe care-l credeam imposibil: face creditele substandard din nou atrăgătoare.“

Brokerii apocalipsei, Michael Lewis


2. “Băieţii isteţi”, Michael Lewis

Cartea este dedicată tuturor celor interesați de tranzacționarea pe piața financiară și de mecanismele ei secrete. Lewis descrie piața ca fiind un ring pentru luptele adversarilor, în care viteza reprezintă ingredientul principal. Aici se vorbește despre un grup de traderi nonconformiști care au decis să arate întregii lumi ce se întâmplă de fapt pe bursă.

“Este suficient doar să clipești ca să pierzi totul”, spune Lewis. Goana după timp și accelerarea procesului de tranzacționare constituie garanția succesului.

Băieţii isteţi, Michael Lewis


3. “Despre aproape orice”, Warren Buffet

Probabil, una dintre cele mai fascinante povești de succes contemporane. Citind această carte, vei afla care este principala strategie de afaceri a lui Buffett – căutarea de societăți subevaluate, în care să investească masiv. Tot aici afli ce părere are autorul despre instrumentele financiare derivate – „arme financiare de distrugere în masă.”

Cartea include articole publicate în revista Fortune, evenimente și acte de caritate organizate de Buffet și strânsa lui prietenie cu Bill Gates. Cartea reflectă culisele vieții sale și moștenirea pe care o va lăsa copiilor săi – „suficienți bani astfel încât să simtă că pot face orice, dar nu atât de mult încât să poată să nu facă nimic“.

Despre aproape orice, Warren Buffet


4. “Markets wizards”, Jack D.Schwager

Seria de cărți "Market Wizards" este foarte populară în rândul cititorilor americani și include interviurile celor mai de succes traderi din Statele Unite. Interviurile reprezintă un amalgam dintre experiențele traderilor și conceptele lor filozofice. Fiecare interviu se încheie cu un rezumat al autorului din care cititorul își poate formula propria opinie despre protagoniștii cărții.

Lucrarea conține și anexe despre programele de trading și informații teoretice de bază. Acest best-seller a fost vândut în SUA într-un tiraj de 200 000 de exemplare și se află în topul preferințelor ale traderilor de succes.

Markets wizards, Jack D.Schwager


5. “What I learned losing a million dollars”, Jim Paul și Brendan Moynihan

Această carte este câștigătoarea medaliei de aur în 2014 la Axiom Business Book și vorbește despre succesul uluitor al unui om de afaceri american, dar și despre teribila sa experiență pe piața financiară, unde a pierdut un milion de dolari într-o singură zi.

Cartea este formată din două părți: prima parte începe cu grandioasele realizări ale traderului pe Chicago Mercantile Exchange, iar partea a doua descrie eșecul și lecția pe care și-a învățat-o traderul după ce și-a pierdut toate investițiile.

Ideea lucrării este că investitorii suferă pierderi fie din cauza că au facut o analiză greșită a pieței, fie din cauza barierelor psihologice care împiedică aplicarea unei strategii corecte.

What I learned losing a million dollars


6. “Too big to fail”, Andrew Ross Sorkin

În această lucrare, Sorkin dezvăluie pentru prima dată culisele crizei economice globale din 2008 care, după Marea Depresiune din Statele Unite, a venit ca un adevărat țunami în lumea financiară.

Relevând un acces fără precedent la viețile personajelor, cartea redă toată drama și turbulențele care au avut loc pe Wall Street în ultimul deceniu. După părerea autorului, politicienii, băncile și oamenii de afaceri se credeau “prea mari” pentru a suferi eșec în acea perioadă de criză.

Too big to fail, Andrew Ross Sorkin


7. “When genius failed”, Roger Lowenstein

În această lucrare, Lowenstein descrie progresul și colapsul fondului de hedging Long-Term Capital Management. Ideea lucrării este că lăcomia și ambiția în exces pot provoca pierderi uriașe în trading.

Bazându-se pe mărturisirile și interviurile traderilor-cheie, autorul descrie nu doar procesul de prăbușire a fondului de hedging, dar și faptul cum aroganța certitudinilor matematice ale partenerilor companiei au condus atât la dezvoltarea, cât și la declinul acesteia.

When genius failed, Roger Lowenstein


8. “Way of the turtle”, Curtis M.Faith

În lucrare este descrisă istoria legendarelor “țestoase”, care au apărut în urma disputei dintre doi oameni de afaceri: William Eckhard și Richard Dennis. În timp ce primul afirma cu vehemență că nu oricine poate să devină trader, Dennis spunea că prin disciplină și perseverență, oricine poate deveni un trader de succes. Într-un final, Denis câștigă disputa, demonstrând că oricine poate face bani pe piața financiarî.

Ideea cărții este că chiar dacă o persoană nu are experiență în trading, prin educație și efort aceasta poate să devină un trader excelent.

Way of the turtle, Curtis M.Faith


Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Cum identific și tranzacționez inversarea trendurilor

Cum identific și tranzacționez inversarea trendurilor

Tendințele, formă de evoluție a prețului postulată de analiza tehnică, sunt, alături de nivelele de suport și rezistență, elementele ce stau la baza deciziei de cumpărare, vânzare ..
 •   0
 •   0
 •   2081
 •   0
Social trading: ce și de câte feluri este?

Social trading: ce și de câte feluri este?

În ultimul timp sintagma "social-trading" a început să se impună din ce în ce mai mult, fiind supusă atenție pe din ce în ce mai multe canale de comunicare. La bază, social-trad..
 •   0
 •   0
 •   1210
 •   0
Evită aceste capcane care-ți afectează trading-ul

Evită aceste capcane care-ți afectează trading-ul

Care este de fapt problema? Răspunsul este scurt: lipsa puterii în forțele proprii!Traderul este înspăimântat că nu poate să "bată piața", deoarece piața s-a schimbat sau deoarece ..
 •   0
 •   0
 •   1200
 •   0
Cum să identifici o tendință?

Cum să identifici o tendință?

Atunci când tranzacționați pe piața Forex, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți este direcția tendinței generale. În timp ce mulți vor scrie des..
 •   1
 •   0
 •   1899
 •   0
7 obiceiuri care vă țin pe loc

7 obiceiuri care vă țin pe loc

Problema este că, deseori și mai ales atunci când facem forex trading, nici măcar nu știm că le avem. Chiar dacă știm despre ele, atunci când vine vorba de tranzacționare, trebuie ..
 •   0
 •   0
 •   2213
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!