Nimeni nu s-a născut învățat, iar talentul necultivat nici el nu poate fi de prea mare ajutor. Iată unele din, poate, cele mai importante obiceiuri - și lecții totodată - e care un trader le poate urma (sau nu), dar pe care este bine să le urmeze dacă vrea să fie profitabil.
Stabilește-ți obiectivele și găsește-ți stilul de tranzacționare
Bineînțeles că scopul trading-ului, în esență, este obținerea profitului, ca în orice afacere sau profesie care presupune o activitate. Diferența este că, în cazul bursei, profitul (deci banii) nu vine la tine atât de ușor, dar odată ce ai înțeles cum să procedezi, răsplata este pe măsură. Totuși, inițial, la început de drum, trebuie să ai un scop, dar și detalii mai practice legate de acesta. Dacă vrei să faci profit, care este suma la care te gândești? Apoi, poți materializa respectiva sumă - luând în calcul toate aspectele practice precum volumul, să nu faci over-trading etc.? De ce capital inițial ai nevoie pentru a face un profit decent, după standardele tale?
În funcție de profitul urmărit, dar și de mărimea contului și nu în ultimul rând de disponibilitatea ta, va trebui să te gândești la stilul de tranzacționare pe care îl vei aborda. Dacă poți sta în fața PC-ului mai multe ore și ai un capital mic, te poți gândi la scalping, ceea ce te va ajuta să câștigi ceva mai repede, dar cu mai multă muncă - nu este ușor să urmărești graficele de ordinul minute și să iei decizii la nivel de secundă care pot face diferența între profit și pierdere. Dacă ai un capital mai mic și nu vrei să petreci prea mult timp la platformă și nici nu urmărești un profit substanțial, îți poți crește în câteva luni contul prin swing-trading. Dacă ai o sumă mare și vrei să stai relaxat, tot swing trading poți face, doar că vei retrage profitul ceva mai repede.
Alege un broker care să îți ofere o platformă potrivită
În primul rând verifică dacă este licențiat. Apoi, în baza strategiei tale, vezi dacă îți oferă ceea ce ai nevoie. Spre exemplu dacă trasezi mai multe linii și le reajustezi pe măsura trecerii timpului, oferă platforma posibilitatea editării lor? Dacă folosești instrumentele Gann, oferă platforma așa ceva? Dacă vei începe cu un cont mai mic, broker-ul îți poate oferi micro-lot-uri? Vezi exact ce ai nevoie și caută să-ți acoperi necesitățile. Eventual, când crezi că ai găsit ceea ce căutai, tranzacționează și testează puțin pe demo.
Alege o metodologie și urmeaz-o întocmai
După ce ți-ai stabilit scopurile și strategia potrivită, testeaz-o pentru a vedea dacă "își face treaba", iar apoi - dacă totul este în regulă - ține-te de ea. Nu o modifica doar de dragul modificării. Ajusteaz-o în pași mici și retesteaz-o. Nu uita că nu poți tranzacționa - cel puțin la început - toate fazele prin care trece piața. Alege o strategie potrivită unui ciclu al pieței - la întoarceri, pe trend, pe anumite pattern-uri - și folosește-o doar în acele condiții.
Alegeți bine planșele de intrare
Alege-ți o planșă "mare" care să te ajute să îți dai seama "cam cum stau lucrurile" și un "mică" unde să deschizi pozițiile. Cea mare poate fi săptămânală, iar cea de intrare zilnică (W1 / D1) sau D1 / H4 sau H1. Ambele planșe trebuie să indice aceeași direcție. Practic, dacă planșa D1 prezintă un bullish engulfing - ceea ce pledează pentru apreciere - caută pe H4 sau H1 un punct de cumpărare.
Ai grijă la money-management
Nu uita că unul dintre elementele succesului este un bun money-management. Riscă puțin astfel încât pierderile - inerente de altfel - să nu atârne prea tare în istoricul contului și folosește raportul de 2:1 pentru profit.
Concentrează-te la trading
Banii pe care îi investești trebuie să fie bani de care te poți dispensa, iar profitul nu trebuie să fie unul pe care să-l necesiți lună de lună pentru a-ți asigura existența. În acest fel te vei putea concentra la tranzacționare, fără presiunea faptului că ai avea nevoie de acei bani, că mai bine îi foloseai pentru achitarea unei anume datorii, că dacă nu faci profit în următoarele două săptămâni nu o să ai ce să mănânci etc.
Creează bucle pozitive de feedback.
Respectă-ți planul! În acest fel vei fi profitabil, ceea ce te va face să te simți bine cu tine, ceea ce te va ajuta să fii obiectiv, ceea ce va face să ai profit. Este exact opusul situației mult prea des întâlnite, cea în care o pierdere dă naștere unor emoții care cer recuperarea pierderii sau revenge-trading și care nu fac altceva decât să genereze noi pierderi care înăspresc și mai mut aceste emoții, ciclul continuând până la falimentarea contului sau, în cel mai bun caz, diminuarea substanțială a acestuia.
Analizează piața în week-end
Astfel te vei putea concentra pe analiză, nu pe oportunitățile care pot să apară sau pe pozițiile deschise - cărora oricum nu ai ce să le faci.
Ține un jurnal de tranzacționare
Scris de mână (deci NU pe telefon, tabletă sau PC), înainte și după fiecare tranzacție. În acest fel, recitind, vei constata ce faci bine - și vei ști ce să cultivi - și - mai ales - ce nu faci bine și deci ceea ce este bine să elimini pentru a nu mai pierde bani sau ocazii de a intra în tranzacții profitabile.
Concluzii
Urmând sfaturile de mai sus vei obține o abordare structurată care te va ajuta să tranzacționezi eficient.