Ce ascunde blochain-ul "sub capotă"?

Pur și simplu, un blockchain este un tip de registru distribuit sau o bază de date descentralizată care ține evidența continuă a înregistrărilor digitale ale celor care dețin... orice. În loc să aibă un administrator central, precum o bază de date tradițională (așa cum au băncile, guvernele și contabili, dar și companiile de busniess, bibliotecile și multe persoane, pentru uzul propriu), un registru distribuit are o rețea de baze de date replicate, sincronizate prin intermediul internetului și vizibile pentru oricine care face parte din rețea. Rețelele blockchain pot fi private, cu acces limitat, asemănător unui intranet, sau publice, cum este "tăticul" multor lucruri în zilele noastre. Internetul este accesibil oricărei persoane din lume, și la fel și blockchain.

Când se efectuează o tranzacție digitală, aceasta este grupată într-un bloc protejat criptografic, împreună deci cu alte tranzacții care au avut loc în ultimele 10 minute, și expediată către întreaga rețea. Minerii (membri ai rețelei cu niveluri ridicate de putere de calcul) concurează mai apoi pentru a valida tranzacțiile rezolvând probleme codificate foarte complexe. Primul miner care rezolvă problemela și validează blocul primește o recompensă. (În rețeaua bitcoin Blockchain, de exemplu, un miner va primi bitcoins).

Blocul de tranzacții validat este apoi "marcat cu timp" și adăugat la un lanț într-o ordine lineară, cronologică. Blocurile noi de tranzacții validate sunt legate de blocurile vechi, fiind astfel realizat un lanț de blocuri care arată fiecare tranzacție făcută în istoria blocului respectiv. Întregul lanț este actualizat în permanență, astfel încât fiecare registru din rețea să fie același, oferind fiecărui membru capacitatea de a dovedi cine deține ceea ce are la un moment dat.

Un blockchain este un calculator magic pe care oricine îl poate încărca și în care oricine poate lăsa programe să se execute automat, iar starea curentă și toate stadiile anterioare ale fiecărui program sunt întotdeauna vizibile publicului și oferă o garanție foarte importantă. Lanțul va continua să se execute exact așa cum precizează protocolul blockchain. Caracteristica lui Blockchain, conform căreia este o platformă descentralizată, deschisă și criptografică a lui, permite oamenilor să se încreadă reciproc unul în altul și să efectueze tranzacții la egal la egal, ceea ce face ca nevoia de intermediari (celebrii agenți) să fie depășită. Acest lucru aduce, de asemenea, beneficii fără precedent și pe planul de securitate. Schemele de atac care afectează în mod obișnuit intermediarii mari, centralizați, cum ar fi băncile, ar fi practic imposibil de aplicat în cazul blockchain. De exemplu, dacă cineva dorește să se "fure' date dintr-un anumit bloc sau să modifice un lanț de blocuri sau doar o porțiune a acestuia, acel hacker nu numai că ar fi nevoit să se "se ocupe" de acel bloc specific, ci și toate blocurile de procesare care se întorc în întreaga istorie a blocului. Și ar trebui să o facă la fiecare registru din rețea, care ar putea fi milioane, simultan. DE aici și înaltul grad de siguranță. În esență, sistemul este total "hăcuibil", deoarece fiind făcut de "mâna omului", tot de ea poate fi și desfăcut. Ceea ce-l face însă sigur este tocmai faptul că hăcuirea cere resurse nepractice, care, eminamente, ar depăși "roadele" obținute de pe urma "furtului intelectual" sau respectivei fraude.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

SUA și Canada investighează scam-urile din blockchain

SUA și Canada investighează scam-urile din blockchain

Asociația Administratorilor de Valori Mobiliare din America de Nord (NASAA) a anunțat cu ceva vreme în urmă "Operațiunea Cryptosweep", una dintre cele mai mari acțiuni coordonate d..
 •   0
 •   0
 •   973
 •   0
Impactul blockchain asupra țărilor în curs de dezvoltare

Impactul blockchain asupra țărilor în curs de dezvoltare

Dacă tehnologia blockchain se instaurează în țările în curs de dezvoltare, viața ar arăta mult mai mult ca viața din lumea occidentală, sunt de părere specialiștii.Într-o țară mai ..
 •   1
 •   0
 •   1058
 •   0
Thriller SF bazat pe blockchain

Thriller SF bazat pe blockchain

Premiul Philip K. Dick, pentru ultimul thriller de science fiction din 2015 de către PJ Manney - (R)evolution, se termină cu conștiința personajului principal transferată la un sup..
 •   1
 •   0
 •   2976
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!