Levierul de creditate ("leverage", cum este numit în engleză) reprezintă, practic, cât de mult ajutor ne oferă "broker"-ul astfel încât să cumpărăm (sau vindem) cât mai mult, cu cât mai puțin, mai exact cu cât mai puțini bani în cont, adică cu un depozit cât mai mic.
Levierul vine în mai multe variante, de la 1:10, la 1:100, 1:500 și chiar 1:1000. Bineînțeles, deținerea "puterii" de a deschide ordine în care, cum spuneam mai sus, să cumpărarăm, respectiv vindem, cât mai mult, aduce beneficiul unor profituri mai mari, dar și riscul unor pierderi la fel de importante.
Pe lângă acest aspect, utilizare levierului de creditare presupune existența unui depozit inițial. De ce? Deoarece creditarea este oferită de către "broker"-ul cu care lucrezi și care-ți oferă avantajul de a avea "puterea" de care spuneam mai sus. Ei bine, dar dacă tranzacția nu evoluează conform planului și sfârșește prin a se închide pe pierdere, atunci "broker"-ul, cu toată bunăvoința sa, pe care și-o manifestă oferindu-ți beneficiile de care discutăm, ar fi cel care pierde, ceea ce evident nu ar fi echitabil și nici eficient; "broker"-ul te ajută, dar nu este firesc ca tot el să fie taxat pentru greșelile sau ghinionul tău. Tocmai de aceea, în cazul unei pierderi, el trebuie să aibă o resursă de unde să își recupereze pierderea.
Acea resursă este reprezentată de depozitul inițial, acesta din urmă, practic, fiind fondul ce fie joacă rolul de garanție, pentru ca "broker"-ul să-ți ofere levierul, fie rolul de "fond de asigurare" pentru "broker", pentru ca acesta să nu iasă pe pierdere. Această metodă de tranzacționare, poartă numele de tranzacționare în marjă și de aceea vei vedea cam peste tot (cel puțin la "brokerii" onești) atenționări conform cărora tranzacționarea în marjă presupune riscuri mari, potențialul de a pierde tot capitalul și că, deși poate să ofere profituri interesante, poate la fel de bine să cauzeze pierderi.
Prin urmare, efectul de levier este posibil ca urmare a tranzacționării în marjă și, cu cât este mai mare, cu atât poți tranzacționa cu un capital (depozit inițial) cât mai mic. Afirmațiile conform cărora un levier mai mare aduce pierderi și mai mari sunt greșite. Și cu un levier de 1:100, dar și cu unul de 1:500, dacă deschizi un volum 0.1 și câștigi / pierzi 50 pips pe EURUSD, suma câștigată / pierdută va fi aceeași, indiferent de levier: 50 de USD. Ceea ce mărește (sau micșorează) expunerea, deci riscul, este volumul de intrare, adică loturile (respectiv miniloturile, microloturile etc.), nu levierul de creditare.