Am abordat pe acest blog cateva subiecte despre educatia financiara si cum poti sa faci ca banii sa lucreze pentru tine, folosind functiile lor in propriul tau avantaj. Probabil ca fiecare din noi tinde sa-si creeze un buget personal prin care sa-si gestioneze veniturile si cheltuielile, adica o proprie economie care ne-ar ajuta sa fim in regula cu banii pe care ii punem in circuitul monetar. Iar circuitul monetar, stim cu totii, este format din bani efectivi sau bani ca semne ale valorii lor.
Economia globala a cunoscut o evolutie puternica in ultimii ani, inclusiv in sistemul monetar. Tot mai des auzim de cryptomonede, adica bani digitali precum BitCoin, Ripple, Dush si, mai nou - PutinCoin! Or, Romania fiind conectata la sisteme de evolutie digitala performante, ofera utilizatorilor de internet platforme unde poti investi cryptomonede si obtine profit.
Ce este o cryptomoneda?
Cryptomoneda este un instrument de tranzactii valutare care are ca scop o intermediere ca schimb, folosind criptografia pentru a securiza tranzactiile online. Prima moneda digitala descentralizata este Bitcoin-ul care a fost pusa in circulatie inca in 2009.
Bitcoin este o retea ce ofera un sistem inovativ de plata si bani digitali, acesta fiind primul sistem de plata peer-to-peer descentralizat si sustinut de utilizatori fara o autoritate centrala sau intermediari. Cu alte cuvinte, Bitcoin reprezinta in mare bani cash pentru Internet.
Avantajele utilizarii monedei Bitcoin:
- Plati ireversibile, fara risc de refund
- Modul simplu de implementat
- Libertate de plata
- Securitate si control
- Transparenta in tranzactii
Cum achizitionezi aceasta cryptomoneda? Exista doua modalitati: o cumperi de pe pietele de schimb sau direct de la oameni prin intermediul unor website-uri care cumpara sau vand bitcoini. Exista posibilitatea sa gasesti oameni ce doresc sa vanda bitcoini platind prin card de credit sau PayPal. Exchange-urile, in mare parte, nu ofera finantare prin aceste mijloace de plata. Printre companiile care ofera Bitcoin cu plata prin card se numara: Coinbase, Circle, Coin.mx, Bittylicious si altele. Poti plati pentru bitcoin in diferite forme: cash, cu cardul de credit/debit sau prin transfer bancar.
Mai sunt si alte cryptomonede puse in circulatia monetara globala, de exemplu – Ripple.
Ripple este un mijloc de de plata si schimb monetar, bazat pe sistemul Ripple Transaction Protocol (RTXP) sau Protocolul Ripple. Acest sistem a fost lansat pentru prima data in 2012 si a venit pentru a permite desfasurarea tranzactiilor monetare globale sigure, libere, in orice sume si fara compensatii. Monedele Ripple au forma de jetoane care sunt folosite ca mijloc de plata, schimb sau transfer. Din 2017 Ripple devine a treia cryptomoneda globala de capitalizare dupa BitCoin si Ethereum.
Ethereum este cryptomoneda care a fost dezvoltata de cercetatorul si programatorul Vitalik Buterin si a fost pusa in circulatie in 2013. Primele plati online au fost inregistrate abia in 2015 prin Etherium si Etherium Classic – platforme de plata bazate pe sisteme open-source inteligente. Aceste sisteme permit tranzactionarea cu monede digitale in mod liber si sigur.
Dash este o alta cryptomoneda (sau cryptovaluta), cunoscuta si sub denumirea de Darkcoin si Xcoin ca mijloc de tranzactionare peer-to-peer si open source care ofera servicii de InstantSend, PrivateSend si functionalitate token. Dash a fost lansata ca moneda virtuala in 2015 operand printr-un sistem descentralizat de management si budgeting. Din 5 aprilie 2017, Dash devine cea mai valoroasa cryptomoneda de capitalizare.
Si, intr-un final, iti mai prezint o cryptomoneda, pentru mine amuzanta intr-un fel... si anume, PutinCoin: fiind lansata printr-un proiect intiat in 2015 in Rusia, moneda Puticoin vine, dupa parerea rusilor, ca un brand recunoscut pe plan mondial, cu potential valoros si are ca scop punerea in circulatie a acestor monede si deschiderea unor portofele virtuale. Este vorba mai degraba despre un omagiu adus presedintelui Putin, despre o campanie legala pentru oamenii care vor sa-si exprime aprecierea fata de tot ce inseamna libertate, imaginatie si abordari constructive si excentricitate.
Tranzactiile cu unele din aceste cryptomonede au fost interzise in unele tari, iar in alte state aceste monede virtuale sunt considerate absolut legale si chiar se supun taxarilor. Cu alte cuvinte, pentru orice profit obtinut din tranzactionarea cu aceste monede trebuie sa declari si sa platesti taxe.
Probabil ca tendinta de a tranzactiona cu cryptomonede seamana mai mult cu specula, dar, sa nu uitam ca acolo unde exista o volatilitate inalta, exista si oportunitati de investitii. Exact ca inainte de a tranzactiona la bursa, eu zic te documentezi, sa afli mai multe despre aceste cryptovalute si sa vezi daca ti se potriveste acest tip de investitie, ca mai apoi, prin experienta sa stii cu exacitate cand sa cumperi, cand sau cat sa vinzi s.a.m.d.
Tu esti gata sa investesti in monede digitale?
Astept raspunsurile si parerile tale in comentarii.