Ce nu știai despre valutele principale

Traderii tranzacționează doar fluctuațiile prețului fără, iar acest lucru este valabil pentru cei mai mulți dintre ei, să știe particularitățile fiecărei valute. Practic stau în fața monitorului și urmăresc evoluția prețului. Adevărat, nimic greșit în asta, dar, cum nimic nu este întâmplător, totul are un sens, un motiv, iar mișcările (oscilațiile) valutare sunt la rândul lor cauzate de diferite lucruri (factori economici, sociali, politici etc.) care imprimă mai mult direcția momentului, dar și de factori care oferă "personalitate" valutelor, respectiv perechilor valutare în sine.

Valutele principale sunt: USD (U.S. Dollar - Dolarul American) EUR (Euro), JPY (Japanese Yen - Yen-ul Japonez), GBP (British Pound - Lira Sterlină), CAD (Canadian Dollar - Dolarul Canadian), CHF (Swiss Franc - Francul Elvețian), AUD (Australian Dollar - Dolarul Australian) și NZD (New Zealand Dollar - Dolarul Neozeelandez).

USD este regele!

Toate valutele se raportează a USD, iar când spun toate, chiar mă refer la toate, de la cele de care "n-a auzit nimeni", până la cele 'de ultimă oră", precum Bitcoin (BTC/USD). Practic USD este valuta de referință sau numitorul comun, când vine vorba de "cântărirea" sau diferențierea diverselor valute.

O primă idee pe care o poți prelua de aici este aceea că mai bine te concentrezi pe paritățile de bază, fiind un avantaj atât din această perspectivă cât și prin aceea că găsești suficiente resurse, precum analize tehnice și fundamentale (oficiale sau pe diferitele site-uri de socializare, dedicate sau nu trading-ului) care să-ți ofere o a doua opinie. Revenind la USD, importanța sa nu este dată doar de mărimea economiei (mai mare decât a oricărei alte țări și aproape la fel de mare ca a zonei Euro), ci și de faptul că este văzută ca valuta de rezervă mondială. PRin urmare, cum USD-ul va determina majoritatea mișcărilor, este firesc să îți canalizezi atenția către acesta.

În altă ordine de idei, valutele pot fi "sigure" sau 'riscante". Când sunt probleme, se apreciază USD, EUR și JPY. Alta valute nu sunt la fel de stabile, precum CHF-ul (notoriu pentru evenimentele din trecutul nu prea îndepărtat).

Un aspect la fel de interesant, dar și foarte util, este acela al corelării valutelor cu diferitele bunuri. Clasicele exemple în aceste sens sunt AUD și CAD, corelate cu aurul, respectiv cu petrolul. Ori de câte ori aurul se apreciază, la fel o va face și AUD, și invers. Aceeași situație este valabilă și pentru CAD: când petrolul se apreciază, se apreciază și CAD, și invers, deprecierea petrolului atrage deprecierea CAD.

Lichiditatea, poate aspectul chiar central al alegerii instrumentului de tranzacționare, are perfectă logică dacă facem conexiunile corecte. Dacă luăm în considerare EUR/USD, care este o paritate calmă și foarte tehnică, și încercăm să surprindem proprietățile celor două valute din care este compusă, ajungem la concluzia că, deoarece în piață sunt foarte mulți euro și de asemenea foarte mulți dolari - grație investitorilor - se creează lichiditate, ceea ce se transpune prin mișcări calme, tehnice și previzibile - în afara evenimentelor fundamentale. În această lumină, dacă facem o paralelă cu parități volatile, precum GBP/JPY, înțelegem următorul aspect: este mai puțină valută, deci lichiditatea este mai scăzută, deci volatilitatea este mai mare; iată deci motivul pentru care această paritate este atât de agitată.

Perioada zilei este și ea o variabilă de luat în calcul, fiind evident faptul că începutul diferitelor sesiuni va antrena paritățile care evoluează în rând cu ele, în vreme ce sfârșitul sesiunilor va stinge o parte importantă din această "veselie a volatilității".

Iată doar câteva aspecte de care, dacă vei ține cont și pe care dacă le vei lua în calcul, te vor ajută să tranzacționezi mai eficient și, până la urmă, să iei decizii într-o mai bună cunoștință de cauză.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!