Crypto trading: 10 greșeli pe care le fac începătorii

Cu siguranță, tranzacționarea crypto-valutelor poate aduce profit, însă doar dacă eviți următoarele greșeli.

1. Lipsa unei cercetări prealabile

A intra în tranzacții doar în baza unor semnale procurate contra-cost sau gratuit din diferitele arii ale "social-media" reprezintă de la început o greșeală capitală. În ultimă instanță, poți evalua singur(ă) situația și vezi dacă părerea ta se potrivește cu cea pentru care acele semnale pledează.

O altă problemă este însă "shilling"-ul (ademenirea cumpărătorilor), prin predicții ale unor mișcări pe anumite crypto-valute sau crypto-valute pregătite să "decoleze" spre aprecieri monumentale, toate în scopul acumulării unor câștiguri rapide pentru tine, dar care, în fapt nu sunt decât niște câștiguri rapide pentru alții, cei care "duc vorba" fiind fie posesori ai unor conturi false (și care au unicul scop de a se amuza), fie promovează serviciile anumitor companii, fie induc FOMO ("fear of missing out"- frica de a rata o oportunitate) cu scopul de a atrage cât mai mulți cumpărători (după ce ei au cumpărat în prealabil) pentru a avea cine să împingă în sus prețul unei crypto-valute poate nu atât de bine cunoscută, pe care nu se găsesc suficienți participanți și care, prin urmare, este foarte volatilă, scopul fiind ca după aprecierea determinată de intrarea victimelor FOMO, el să vândă și să obțină profit (bineînțeles în detrimentul celor car au cumpărat ca parte din FOMO).

2. Lipsa unor concepte ce privesc graficele

Multora li se pare, încă de la început, că analiza grafică este ceva deosebit de complicat și că, prin urmare, nu are sens să intre prea mult în detalii privitor la acest capitol sau, și mai grav, consideră analiza grafică drept depășită. Ultima abordare este într-adevăr utilă investitorilor, care cumpără pentru cu gândul să vândă peste câteva luni sau poate ani și nici un caz nu fac asta în marjă, unde fluctuațiile de preț pot determina câștiguri mari, dar și pierderi (chiar mai mari) într-un timp foarte scurt.

Bineînțeles că analiza grafică nu poate promite succesul în tranzacționarea crypto-valutelor, dar cu siguranță te aduce mai aproape de acesta. Concepte ca nivelele de suport (adică acele zone din care prețul a început să se aprecieze după ce o perioadă s-a depreciat) sau rezistență (locurile din care, după ce prețul s-a apreciat, au avut loc retrageri, mai mult sau mai puțin bruște), tendința ("trend") și diferitele conformații ("patterns") sunt imperative pentru a putea începe specularea mișcărilor diferitelor crypto-valute.

3. Vânzarea din minim și cumpărarea din maxim, din panică

Crypto-valutele sunt foarte volatile, adică realizează mișcări ample. Deci, când un începător va vedea că prețul urcă cu energie, va cumpăra și el. Nu va ști însă că după astfel de aprecieri urmează și marcările de profit, care vor determina întoarcerea prețului, iar cum el a intrat la "finalul petrecerii", șansele sunt ca el să piardă. La fel se întâmplă și cu vânzările executat după ce piața deja a scăzut.

Practic, poți să cazi în plasa în care cumperi de sus, prețul de întoarce și pierzi (și inevitabil te panichezi și vei simți dorința să recuperezi pierderea), văzându-l că acum scade vinzi, el apoi urcă (și iar pierzi și te panichezi și mai tare). Astfel intri în acel ciclu vicios în care ai șanse mari ca, tranzacționând stăpânit fiind de panică, să pierzi într-un timp record, tot capitalul.

4. Nemarcarea profitului

În situația în care ai nimerit bine tranzacția (mă exprim astfel în ipoteza - general valabilă, din păcate - că tranzacția a fost inițiată sfidând aspectele analizei grafice) și ai acumulat profit te vei găsi în situația în care te gândești că dacă a acumulat atâta profit, de ce nu ar fi posibil ca mișcarea să continue și să acumulezi și mai mult profit. La fel de simplu, chiar dacă ești hotărât(ă) să ieși cu prima ocazie, nu știi când este bine, de fapt, să ieși, iar astfel momentul de ieșire poate trece pe lângă tine.

5. Căutarea următoarei super crypto-valute

Chiar dacă BITcoin a ajuns într-un timp scurt (comparativ cu alte instrumente financiare) de la 1000 USD la 20,000 USD, asta nu înseamnă că toate crypto-valutele vor face la fel. Poate ai și observat că unele dintre acestea deja au încetat să mai existe. Așa că, începerea căutării unei crypto-valute "ieftine" cu scopul de a o cumpăra în așteptarea unui profit uriaș, nu este o abordare corectă pentru un trader.

6. Investirea într-o singură tranzacție

Regulile de administrare a capitalului ("money-management") pledează pentru a risca o anume parte din capital într-o anume tranzacție. Bineînțeles că necunoscătorii vor risca peste 50% din întregul capital, într-o singură tranzacție, ceea ce este enorm. Cheia succesului este, printre altele, diversificarea portofoliului așa că uită-te pe 2-3 crypto-valute și tranzacționează pe fiecare sume mici, astfel încât dacă pierzi să mai ai suficiente fonduri pentru a iniția și alte tranzacții.

7. Ignorarea știrilor

Analiza grafică trebuie să fie acompaniată și de "puțină" analiză fundamentală, care te va face să înțelegi de ce are loc o depreciere sau o apreciere. A ignora aceste lucruri înseamnă a nu ține cont de catalizatorii (parțiali, uneori) ai diferitelor mișcări, cu, deductibila, înscriere de partea greșită a tranzacției.

8. Atașarea emoțională de o anume crypto-valută

Profită de moment! Degeaba aștepți ca BITcoin să se aprecieze, când poate tocmai începe o fază corectivă. Mai bine urmărește știrile ca să vezi dacă nu cumva este publicată o știre importantă pentru o altă crypto-valută, o știre care chiar ți-ar putea aduce un beneficiu.

9. Căutarea unor crypto-valute prea ieftine

Chiar dacă BITcoin s-a apreciat, are mai mari șanse să continue aprecierea decât o altă crypto-valută să o înceapă. Ba chiar acea altă crypto-valută poate să se deprecieze sau chiar să dispară (efectiv să "dea faliment") ceea ce, cu siguranță, nu este ceea ce cauți. Așa că, nu căuta crypto-monedele ieftine gândindu-te că și ele se vor aprecia foarte mult. Nu că ar fi imposibil, dar mai bine profiți de una stabilă.

10. Lipsa diversificării portofoliului

Nu uita că pe lumea aceasta mai există și alte lucruri în afara crypto-valutelor, așa că nu îți investi toate economiile într-una singură. Investește în mai multe crypto-valute, dar și în alte instrumente financiare, precum aurul, sau acțiunile companiilor de succes și testate de trecerea timpului.

Concluzii

Ține cont că tranzacționarea este un cumul de factori care doar împreună îți pot aduce succesul. Dincolo de ei, greșelile sunt mereu la un pas de a-ți produce detrimente, așa că mare atenție la cele discutate în acest articol!

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Bitcoin poate sa intreaca platile cu cardul in deceniul urmator

Bitcoin poate sa intreaca platile cu cardul in deceniul urmator

Una dintre cele mai inovative modalitati de plata, bitcoinul, ar putea depasi platile cu cardul in urmatorii ani. Potrivit BitcoinRomania, volumul de plati electronice a depasit tr..
 •   0
 •   0
 •   2425
 •   2
Ce sunt de fapt Cryptomonedele?

Ce sunt de fapt Cryptomonedele?

Am abordat pe acest blog cateva subiecte despre educatia financiara si cum poti sa faci ca banii sa lucreze pentru tine, folosind functiile lor in propriul tau avantaj. Probabil ca..
 •   0
 •   0
 •   6109
 •   7
Motivele pentru care merita sa investesti in Ripple

Motivele pentru care merita sa investesti in Ripple

Ripple incepe sa devina o criptmoneda tot mai puternica, pretul sau fiind, mai nou, in avangarda, inregistrand cresteri de peste 20% in market cap. In acest articol voi scrie despr..
 •   0
 •   0
 •   6390
 •   0
Cryptomania sau Bula speculativă

Cryptomania sau Bula speculativă

Învăţăm din istorie ceea ce nu învăţăm din istorie. (Hegel) Acum zece ani, perioada crizei financiare globale a generat scăderea încrederii în bănci și a declanșat crearea unui s..
 •   0
 •   0
 •   8040
 •   1
Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea I

Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea I

Poți tranzacționa bitcoin (sau orice altă crypto-monedă) în două moduri: asumându-ți rolul de investitor sau pe cel de trader. Un investitor cumpără un anume produs pentru perspec..
 •   0
 •   1
 •   3368
 •   0
Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a II-a

Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a II-a

Orice instrument financiar prezintă fluctuații ale prețului. Aceste fluctuații sunt determinate de factori economici, sociali, politici, guvernamentali, de dezastrele naturale, răz..
 •   0
 •   1
 •   2356
 •   0
Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a III-a

Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a III-a

Spuneam că poți alege varianta de a fi investitor sau cea de a fi trader. În acest ultim caz, este nevoie să cunoști anumite aspecte care țin de analiza tehnică ("technical analysi..
 •   0
 •   1
 •   2777
 •   0
Introducere în analiza tehnică pentru Bitcoin

Introducere în analiza tehnică pentru Bitcoin

În primul rând va fi nevoie să selectezi un tip de grafic. Clasice sunt graficul liniar ("line-chart"), graficul de bare ("bar-chart") și graficul lumânărilor japoneze ("candlestic..
 •   0
 •   0
 •   3891
 •   0
Oare Bitcoin este o bulă?

Oare Bitcoin este o bulă?

"Oare este BITcoin doar o bulă?" este întrebarea pe care și-o adresează mulți din cei care vor să cumpere BITcoin sau au făcut-o deja relativ recent dată fiind "febra" înfiripată d..
 •   0
 •   0
 •   1575
 •   0
Strategii de money-management în tranzacționarea Crypto-monedelor

Strategii de money-management în tranzacționarea Crypto-monedelor

Este bine știut faptul că succesul în tranzacții și investiții la bursă reclamă o strategie sau o abordare bine pusă la punct, disciplină și "money-management", adică principii de ..
 •   0
 •   0
 •   2619
 •   0
Cum folosim divergențele grafice în tranzacționarea Bitcoin

Cum folosim divergențele grafice în tranzacționarea Bitcoin

Indiferent de instrumentele financiare pe care alegi să le tranzacționezi, toate au proprietăți și caracteristici comune, variațiile acestora fiind ceea ce le face să fie diferite...
 •   0
 •   0
 •   4416
 •   0
"Baseball Cap" în tranzacționarea criptovalutelor

"Baseball Cap" în tranzacționarea criptovalutelor

Formațiunea este specifică cryptovalutelor și apare, de cele mai multe ori, în cadrul mișcărilor de apreciere. Este un pattern care, practic, semnalează o nouă apreciere. Poți c..
 •   0
 •   0
 •   2121
 •   0
Cele mai bune 2 strategii de tranzacționare Altcoin

Cele mai bune 2 strategii de tranzacționare Altcoin

Altcoins reprezintă orice altă cryptovalută diferită de bitcoin. În primul rând este necesar să te asiguri că variantele de altocin pe care le alegi. În acest scop va fi necesar..
 •   0
 •   0
 •   2800
 •   0
Social trading: ce și de câte feluri este?

Social trading: ce și de câte feluri este?

În ultimul timp sintagma "social-trading" a început să se impună din ce în ce mai mult, fiind supusă atenție pe din ce în ce mai multe canale de comunicare. La bază, social-trad..
 •   0
 •   0
 •   1244
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!