Cum identific cele mai bune tranzacții?

"Simplitate este cheia succesului" zice o înțeleaptă vorbă. Este adevărat că sună bine, dar din păcate puțini încearcă sau știu să o aplice în tranzacționare. În continuare iți voi oferi cinci sfaturi care să te călăuzească în drumul pe care l-ai ales și să fie acolo atunci când ai nevoie de ele - adică, cel mai adesea, atunci când începi să uiți cum este să lucrezi prin prisma simplității.

Calitatea (sau situația) planșei

Instrumentele financiare, deși asemănătoare în multe privințe (de la posibilitatea reprezentării grafice ca lumânări japoneze, preț de cumpărare, respectiv vânzare etc.), sunt foarte diferite în ceea ce privește dinamica. Dacă mergem mai departe putem afirma că fiecare instrument financiar în sine, asemenea unei persoane, are momente în care se găsește în anumite "stări"; cum un om uneori este bine-dispus, alteori "nu are chef de nimic", în unele dăți privește totul în roz, iar în anumite momente "i se îneacă corăbiile", așa și același instrument financiar poate avea la rândul său diferite situații sau, mai corect zis, se poate găsi în diferite faze.

În general, fazele pot fi de "trending" sau 'trading". Prima este faza în care prețul scade sau crește, iar cea de-a doua în care consolidează, formând range-uri. La rândul lor, acestea două pot fi clare ("line") sau pline de "zgomot" ("mai urâțele").

Astfel va fi nevoie să ai în vedere căreia dintre aceste faze i se potrivește strategia ta, deoarece unele strategii funcționează foarte bine când piața "se mișcă', iar altele atunci când consolidează.

Periodicitatea planșei

Alege periodicitatea cu care te potrivești. Practic, în funcție de timpul disponibil vei alege și cât tip să petreci în fața platformei. Este adevărat că nici să stai "non-stop" în fața ei nu este bine, dar nici să te uiți doar o dată pe zi sau să rămâi la a tranzacționa doar pe o singură planșă (pe o singură perioadă, mai exact).

Aceasta deoarece fie vor fi situații în care pe o planșă mai mare va apărea o oportunitate, oportunitate care evident ar trebui speculată și nu trecută cu vederea sub scuza că "nu tranzacționez pe o planșă așa mare" - soluția fiind să micșorezi volumul pentru a putea stabili un ordin de stopare a pierderii ("Stop-Loss") corect, fie vor fi situații când pe planșa pe care aștepți în mod normal să apară semnalele se formează o structură de consolidare, ceea ce poate nu-ți oferă neapărat o oportunitate, însă ce poți face este să treci pe o planșă "mai mică" pentru a descoperi că acea consolidare este formată din unde "numai bune de tranzacționat".

Specializează-te

Există strategii care funcționează oricând pe un anumit instrument financiar și strategii care funcționează în anumite momente, pe oricare instrument financiar. Deci, decât să "scanezi" multe instrumente, concentrează-te pe maxim două sau trei pentru a le putea înțelege și "învăța obiceiurile". Pe de altă parte, fiecare tip de semnal care o să apară, are particularitățile lui, așa că nu te avânta în a tranzacționa toate pattern-urile pe care le cunoști, ci ia-le pas cu pas, urmărind o perioadă formarea a maxim patru pattern-uri. Vei observa că procedând astfel vei începe să îți dai seama de anumite detalii și astfel vei învăța cum să discerni un pattern valid de unul care doar "arată bine", dar cu siguranță nu va evolua bine; gândește-te că dacă "alergi după mai mulți iepuri, nu vei prinde nici unul", exact cum dacă vei tranzacționa toate pattern-urile pe care le cunoști, vei fi într-o permanentă derută și/sau căutare a următorului "pattern tranzacționabil", în loc că te gândești ce-ai făcut bine și ce nu ai făcut bine sau ce lecție ai de învățat din tranzacționarea doar a acelor patru pattern-uri de care vorbeam. Pot fi oricare pattern-uri dorești, dar nu mai mult de patru, timp de 2 luni. După această perioadă mai poți adăuga încă patru și tot așa. Și în orice caz, nu va fi nevoie să înveți toate pattern-urile. Te poți limita la zece, dar pe care "să le visezi"; și reține că și dacă înveți cum să interpretezi doar două pattern-uri, doar cu acelea două ști cum să faci și să nu pierzi bani.

Stai la platformă atât cât trebuie

Cum spuneam mai înainte, nici să te uiți o dată pe zi, dar nici să nu te dezlipești de ecranul PC-ului. De ce? Deoarece vei începe fie să închizi mult prea devreme ordine bune, fie vei deschide ordine de dragul de a nu mai sta degeaba.

Fă-ți un program: analizează, iar apoi așteaptă semnalul. Asta înseamnă că va fi nevoie să revii la fiecare oră (dacă aștepți semnalul pe planșa de o oră) sau la patru ore (dacă îl aștepți pe cea de patru ore) și tot așa, NU să stai în fața platformei pentru a aștepta să mai treacă o oră, sau să mai treacă patru ore să vezi dacă nu "cumva" apare semnalul.

Așteaptă confirmarea

Mulți traderi, dar mai ales cei începători, caută să "prindă" mișcarea de la început. Ceea ce obține, de mult mai multe ori decât și-ar dori, este să intre în tranzacții care le aduc pierderi. Învață care sunt confirmările diferitelor pattern-uri și așteaptă ca ele să se materializeze întocmai.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Cum să testezi un Expert Advisor pe graficele istorice

Cum să testezi un Expert Advisor pe graficele istorice

Este foarte important ca, înainte de a permite EA-ului să tranzacționeze live, chiar dacă recomandările sunt de bun augur și EA-ul este cu adevărat unul profitabil și de calitate, ..
 •   0
 •   1
 •   2539
 •   0
Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Tranzacționarea pe piața valutară internațională (Forex), dar şi în cadrul altor piețe, este realizată nu numai de traderi, ci şi de roboții de tranzacționare, numiți și expert adv..
 •   0
 •   1
 •   3004
 •   0
Cum identific și tranzacționez inversarea trendurilor

Cum identific și tranzacționez inversarea trendurilor

Tendințele, formă de evoluție a prețului postulată de analiza tehnică, sunt, alături de nivelele de suport și rezistență, elementele ce stau la baza deciziei de cumpărare, vânzare ..
 •   0
 •   0
 •   2081
 •   0
Cum să folosești formațiunile grafice Double Top / Bottom

Cum să folosești formațiunile grafice Double Top / Bottom

În acest articol vom discuta despre cum să recunoști și cum să tranzacționezi clasicele figuri "double-top" (DBT) și "double-bottom" (DBB). Recunoașterea figurii Este foarte im..
 •   0
 •   0
 •   1812
 •   0
Algoritmul de identificare a trendurilor

Algoritmul de identificare a trendurilor

Deși poate părea destul de complicat, dat fiind cuvântul "algoritm" pe care titlul acestui articol îl conține, realitatea este că identificarea unei tendințe nu este atât de compli..
 •   0
 •   0
 •   1709
 •   0
Nu mai alerga după tranzacții

Nu mai alerga după tranzacții

Luna august, pentru majoritatea traderilor din întreaga lume, este una foarte liniștită. Cele mai multe perechi valutare au tendința de a varia destul de puțin dar mai ales de a st..
 •   0
 •   0
 •   1895
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!