Cum identific și tranzacționez inversarea trendurilor

Tendințele, formă de evoluție a prețului postulată de analiza tehnică, sunt, alături de nivelele de suport și rezistență, elementele ce stau la baza deciziei de cumpărare, vânzare sau așteptare. Cum influențează tendința decizia? Ei bine, dacă tendința este ascendentă, iar prețul confirmă suportul, atunci vei căuta să cumperi; dacă tendința este descendentă și prețul se retrage din linia de rezistență, atunci vei căuta oportunități de a vinde; în celelalte situații, cel mai bine este să aștepți. Omit să discut despre tendința orizontală întrucât ceea ce urmează se aplică, cum reiese și din titlul articolului, inversării trend-urilor, respectiv din ascendent în descendent și invers.

Pentru a fi mai eficienți, haide să luăm seamă de următoarele aspecte. În explicațiile ce vor urmă mă voi referi la două tipuri de nivele, pe care în acest articol le voi numi după cum urmează:

 • nivelul de la sfârșitul tendinței (NST), respectiv nivelul trasat prin ultimul minim al unei tendințe descendente sau ultimul maxim al uneia ascendente;
 • nivelul din cadrul trendului (NCD), adică un nivel trasat printr-un maxim sau minim, care face parte dintr-o tendință ascendentă sau descendentă și care nu este ultimul maxim sau minim din cadrul respectivei tendințe.

Mai reține și linia care delimitează trend-ul (LDT), care, în contextul prezentului articol, reprezintă linia de suport a trend-ului ascendent, respectiv de rezistență a trend-ului descendent. Discuția de față nu interesează liniile de rezistență ale tendinței ascendente și de suport ale celei descendente care, în mod evident, delimitează alături de cele menționate mai devreme, canalul de oscilație.

Inversarea adevărată

După străpungerea LDT prețul, mai devreme sau mai târziu, fie va intra într-o fază de consolidare, fie va efectua o mișcare în același sens cu tendința a cărei LTD tocmai a fost străpunsă. Prin această mișcare, prețul se va apropia destul de mult de NST. Prin urmare, până aici, reține că dacă o tendință este străpunsă (deci dacă LDT este străpunsă), nu înseamnă neapărat că prețul se va îndrepta numaidecât în noua direcție.

În situația în care, după străpungerea LDT sau după o scurtă consolidare ce urmează acesteia, prețul începe să se deplaseze în același sens cu trend-ul al cărei LDT a fost străpunsă, te găsești în fața situației în care prețul se pregătește să testeze validitatea noii direcții. Testarea constă în întoarcerea din NST sau chiar înaintea acestuia.

În exemplul următor poți vedea o asemenea situație. Undeva între 6 și 9 octombrie se formează primul minim al tendinței ascendente. Aceasta evoluează, formând noi minime și maxime mai sus decât precedentele, pledând astfel pentru o tendință ascendentă. Pe 11 octombrie prețul realizează un nou maxim (M1), după care intră într-o nouă fază corectivă care, însă, duce la străpungerea LDT. Deoarece a avut loc străpungerea, putem considera (cel puțin deocamdată) ultimul maxim ca fiind acela ce favorizează trasarea NST, reprezentat de 1.18800.
Cum spuneam mai sus, prețul, după străpungerea LDT, nu se va îndrepta viguros în noua direcție, pe motiv că este necesară o perioadă de "acomodare" a pieței - cei care au cumpărat agresiv de la suport (LDT) acum caută să își dea seama dacă străpungerea este sau nu una falsă; unora poate chiar le-a fost executat ordinul de stopare a pierderii ("Stop-Loss"-ul); alții intră agresiv pe cumpărare de dedesubtul LTD sperând că străpungerea este falsă și că astfel vor fi în avantaj, alții, dimpotrivă, vând agresiv; cei care au cumpărat mai de jos, pentru a-și proteja profitul, închid o parte din ordin(e); cei "semi-conservatori" vor intra cu volume mici la fiecare nouă apreciere pentru a mai mări poziția dacă piața începe să se miște în favoarea lor etc. - ; ei bine, toate acestea, fac ca prețul să se "acomodeze" cu noua situație și, prin urmare, să nu se prăvălească imediat după străpungere. Îți poți imagina că este echivalentul inerției. După această perioadă de incertitudine, sosește vremea în care prețul trebuie să se "hotărască" încotro să se îndrepte. În acest sens, prețul va trebui să "dovedească" faptul că nu se mai poate deplasa pe vechea direcție. Cum? Va încerca, fără însă să reușească.
Cum arată acest lucru? În exemplul nostru, prețul se apreciază înspre NST, dar se oprește înainte de acesta, începând să descrească (lumânarea ce corespunde liniei verticale bleu stângi) și depășind minimele formate după străpungere. Aici avem un caz particular, deoarece intervine un factor fundamental ce determină o apreciere puternică, până în apropierea NST, apreciere care, însă, nu poate să depășească NST, formând un nou maxim (M2) și permițând o descreștere de debutează prin lumânarea ce corespunde liniei verticale bleu drepte și care continuă până pe 18 octombrie. Iată cum, în acest exemplu, prețul a testat atât prin întoarcerea înainte de ajungerea la NST (linia bleu stângă) cât și prin întoarcerea din ea (linia bleu dreaptă). Interesant este faptul că unirea maximelor M1 și M2 a materializat formarea unei linii de rezistență care a fost confirmată de încă două ori (M3 și M4), după ultima confirmare prețul executând o mișcare puternică de descreștere, vizibilă la marginea dreaptă a graficului.

Inversarea falsă

După străpungerea LDT, prețul își continuă mișcarea în același sens cu străpungerea, doar pentru a se întoarce dintr-un NDT, de obicei din cel mai apropiat. Acest tip de acțiune a prețului denotă că mișcarea "ia o pauză" și va continua cât mai curând cu putință.

Exemplul de mai jos se prezintă din nou cu o situație foarte interesantă, dar care, precum precedenta, se pliază ca la carte pe regulile acțiunii prețului. Pe grafic este prezent un trend debutat între 19 și 20 octombrie. Este, evident, un trend descendent, deoarece fiecare nou minim și maxim este mai jos decât precedentul. Maximele (ne vom concentra pe ele deoarece, cum spuneam, în cazul tendinței descendente, ele sunt cele ce fac posibilă trasarea LDT de interes) sunt în număr de trei, iar ultimul - cel de dinaintea străpungerii - este marcat pe grafic prin "M".
După străpungere, care este marcată prin linia bleu stângă, prețul încetinește aprecierea, descrește și apoi începe o convinsă apreciere care, însă, este oprită de NCD ce corespunde lui "M", respectiv 0.76960, momentul fiind evidențiat pe grafic prin linia verticală roz. Prin urmare, cum spuneam înainte, prețul își continuă mișcarea în același sens cu străpungerea, doar pentru a se întoarce dintr-un NDT, de obicei din cel mai apropiat, care în cazul de față este 0.76960. Și aici însă avem parte de o mică surpriză din partea prețului: după retragerea din NCD, prețul mai consolidează puțin și apoi mai încearcă o dată străpungerea NCD, reușind.
Este un moment forte interesant. De ce? Păi, pe de o parte NCD "a stabilit" că inversarea este falsă, deoarece nu a permis prețului depășirea în urma primei încercări. Pe de altă parte, prețul, după reușita depășirii în urma celei de-a doua încercări, se găsește într-o zonă unde "nu ar trebui să fie". De ce nu ar trebui să fie? Deoarece după primul eșec de depășire, cumpărătorii s-a declarat învinși i-ar vânzătorilor le-a fost insuflat tot optimismul și argumentele necesare și suficiente continuării descreșterii.
Drept urmare, deși după străpungerea NCD care a venit după a doua încercare prețul a reușit să confirme drept suport 0.76960 și să înceapă o apreciere, acesta s-a oprit în maximul realizat după străpungerea NCD, a consolidat puțin și a trecut din nou sub acesta, s-a mai depreciat și apoi a revenit să-l confirme încă o dată drept rezistență, prin lumânarea cu codiță lungă evidențiată pe grafic prin linia verticală bleu dreaptă. Astfel, mișcarea descendentă intră într-o pauză, respectiv într-un flat, prețul extinzându-se până la suportul 0.76382, apreciindu-se iar până la NCD într 6 și 7 noiembrie, descrescând iar la suport între 7 și 8 noiembrie.

Pauza continuă până pe 13 noiembrie când, așa cum se vede pe graficul ce urmează, are loc străpungerea suportului 0.76382, confirmarea lui ca rezistență și continuarea mișcării descendente, ceea ce corespunde scenariului unei inversări false; finalmente prețul, după străpungerea LDT tendinței descendente, nu a început una ascendentă, ci un flat care nu a reprezentat altceva decât o pauză care a permis ulterior continuarea descreșterii.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

21 cele mai citite cărţi despre trading

21 cele mai citite cărţi despre trading

Orice trader își dorește să aibă o carieră de succes, iar aceasta implică mult efort, perseverență și bineînțeles, cunoștințe în domeniul financiar. Procesul de studiere a tradingu..
 •   0
 •   0
 •   24237
 •   0
Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Tranzacționarea pe piața valutară internațională (Forex), dar şi în cadrul altor piețe, este realizată nu numai de traderi, ci şi de roboții de tranzacționare, numiți și expert adv..
 •   0
 •   1
 •   3248
 •   0
Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea I

Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea I

Poți tranzacționa bitcoin (sau orice altă crypto-monedă) în două moduri: asumându-ți rolul de investitor sau pe cel de trader. Un investitor cumpără un anume produs pentru perspec..
 •   0
 •   1
 •   3368
 •   0
Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a II-a

Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a II-a

Orice instrument financiar prezintă fluctuații ale prețului. Aceste fluctuații sunt determinate de factori economici, sociali, politici, guvernamentali, de dezastrele naturale, răz..
 •   0
 •   1
 •   2356
 •   0
Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a III-a

Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea a III-a

Spuneam că poți alege varianta de a fi investitor sau cea de a fi trader. În acest ultim caz, este nevoie să cunoști anumite aspecte care țin de analiza tehnică ("technical analysi..
 •   0
 •   1
 •   2777
 •   0
3 greșeli de tranzacționare care îți distrug contul

3 greșeli de tranzacționare care îți distrug contul

Este uman să greșești, dar este o foarte mare greșeală să îți pierzi contul, deși la rândul ei o asemenea întâmplare poate să dea lecția sa, tristă dar prețioasă. Dar de învățat tr..
 •   0
 •   0
 •   2115
 •   0
Cum să folosești formațiunile grafice Double Top / Bottom

Cum să folosești formațiunile grafice Double Top / Bottom

În acest articol vom discuta despre cum să recunoști și cum să tranzacționezi clasicele figuri "double-top" (DBT) și "double-bottom" (DBB). Recunoașterea figurii Este foarte im..
 •   0
 •   0
 •   1871
 •   0
Adevărul complet despre efectul de levier în Forex

Adevărul complet despre efectul de levier în Forex

Levierul de creditate ("leverage", cum este numit în engleză) reprezintă, practic, cât de mult ajutor ne oferă "broker"-ul astfel încât să cumpărăm (sau vindem) cât mai mult, cu câ..
 •   0
 •   0
 •   2358
 •   0
Indicatorul CCI

Indicatorul CCI

Commodity Chanel Index (prescurtat CCI) este un indictor de tip oscilator, ceea ce înseamnă că este responsabil de confirmarea momentului optim de cumpărare, respectiv vânzare. ..
 •   0
 •   0
 •   1463
 •   0
Tranzacționarea acțiunilor vs Forex Trading

Tranzacționarea acțiunilor vs Forex Trading

Cum actuala tehnologie permite un mult mai facil acces către piețele financiare, oricine își poate asuma rolul investitor sau trader. Însă lucrurile nu sunt atât de simple pe cât a..
 •   0
 •   0
 •   1313
 •   1
Probabil ce nu știai despre tranzacționarea EUR/USD

Probabil ce nu știai despre tranzacționarea EUR/USD

EURUSD se bucură de o așa mare popularitate din două motive: în diferitele platforme de tranzacționare este așezat pe prima poziție în lista instrumentelor, pe de o parte, iar pe d..
 •   0
 •   0
 •   1661
 •   0
Cum identific cele mai bune tranzacții?

Cum identific cele mai bune tranzacții?

"Simplitate este cheia succesului" zice o înțeleaptă vorbă. Este adevărat că sună bine, dar din păcate puțini încearcă sau știu să o aplice în tranzacționare. În continuare iți voi..
 •   0
 •   0
 •   2219
 •   0
Cum să profiți de pe urma tranzacționării trend-ului

Cum să profiți de pe urma tranzacționării trend-ului

Traderii Forex au două lucruri care funcționează pentru ei și pe care le pot utiliza pentru a-și crește conturile de tranzacționare, iar ambele pot fi identificate cu ușurință pr..
 •   0
 •   0
 •   1157
 •   0
Cum să identifici schimbarea direcției in trading, înainte ca ea să se producă

Cum să identifici schimbarea direcției in trading, înainte ca ea să se producă

Previziunea în legătură cu momentul când un instrument financiar este pe punctul de a-și schimba direcția este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care un trader poate încerca..
 •   0
 •   0
 •   1953
 •   0
Cum să identifici o tendință?

Cum să identifici o tendință?

Atunci când tranzacționați pe piața Forex, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți este direcția tendinței generale. În timp ce mulți vor scrie des..
 •   1
 •   0
 •   2055
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!