EURUSD se bucură de o așa mare popularitate din două motive: în diferitele platforme de tranzacționare este așezat pe prima poziție în lista instrumentelor, pe de o parte, iar pe de alta reprezintă paritatea în care sunt alăturate valutele celor mai puternice economii ale lumii - Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Dat fiind cel de-al doilea motiv, este lesne de înțeles de ce aici se materializează tranzacții în volume uriașe, comparativ chiar cu alte parități valutare. Iar cum situația este de așa natură, atrage - bineînțeles - și speculatorii, de la traderii privați la cei bancari, reprezentând în același timp și un teren propice roboților de tranzacționare.
Însă toată această "agitație" în jurul EURUSD face ca lucrurile, în anumite momente ale zilei, să nu fie atât de clare sau, deși par a fi, să nu fie în realitate. La acest tablou se alătură și mișcările mai volatile, fapt care, luat pe lângă lipsa de claritate de care ziceam, cauzează multe pierderi, mai ales traderilor intra-day și celor care fac scalping.
Prin urmare, o soluție este căutarea acelor momente în care volatilitatea este mai scăzută. Pentru aceasta este nevoie să faci apel la sesiunile de tranzacționare. Evident, începutul sesiunii europene este și începutul "primei etape de agitație". Mulți traderi intra-day caută să deschidă poziții înaintea începerii sau la debutul sesiunii europene. Problema este că, nu de puține ori, piața "se mișcă" dar nu suficient de repede pentru a le închide ordinul pe plus. Acest lucru va prinde traderii cu ordinele deschise la începerea sesiunii americane. Este bine-cunoscut faptul că suprapunerea sfârșitului sesiunii europene cu începutul celei americane duce la mișcări de o volatilitate crescută; și nu de puține ori asta cauzează pierderi, fie prin faptul că ordinul deschis în sesiunea europeană "dă înapoi", iar - dat fiind volatilitatea - prețul se va îndrepta repede spre SL (ordinul de stopare a pierderii "Stop-Loss"), fie prin aceea că cei care nu au reușit până acum să deschisă ordin, găsesc în aceste momente "prilejul" de a deschide unul, ispitiți fiind de mișcările ample care, în viziunea lor, le-ar putea aduce un profit mai mare sau într-un timp mai scurt, dacă "le prind" cum trebuie.
Până aici, concluzia este că, pentru acest stil de tranzacționare, sesiunile europeană și americană nu sunt cele care aduc "fericirea" trade-ului.
Răspunsul, însă, stă în sesiunea asiatică. În cadrul ei prețul, de cele mai multe ori, evoluează sub forma unor faze de consolidare. De ce? Deoarece nemaifiind atât de mulți participanți de-a lungul acestei perioade (nu uita că "grosul" participanților este reprezentat de cei ce se regăsesc în sesiunile europeană și americană), mișcările sunt mai calme, iar drept urmare suporturile și rezistențele devin mai clare. Pe de altă parte, cum volatilitatea este scăzută, prețul nu "se duce "prea" mult într-o singură direcție. Astfel, se formează zone de consolidare, de amplitudine relativ scăzută care sunt numai bune de speculat făcându-se apel la clasica strategie de a cumpăra de la suport și a vinde de la rezistență, chiar dacă pentru mai puțini pips, media unei tranzacții profitabile fiind de 10-20 pips. Sunt și situații în care se formează mici trend-uri sau când zonele de consolidare permit prețului să le străpungă nivele de suport sau rezistență, prețul întorcându-se pentru a le confirma acestora noul rol (dacă au fost străpunse pe când erau nivel de rezistență, le va confirma ca suport și invers) și apoi îndreptându-se în direcția inițiată de străpungere. Din nou, nu sunt multe puncte în discuție, dar media, laolaltă cu money-management-ul corespunzător, fac situația una satisfăcătoare.