Reguli pentru investitor!

Regula nr. 1 Sa nu pierzi banii investiti si…. 2, sa nu uiti regula nr. 1

O regula care face cat doua.

Este una dintre cele mai răspândite reguli in domeniul investitiilor, lansata de binecunoscutul si apreciatul investitor de pe Wall Street, Warren Buffett.

Regula are la baza notiunile si principiile a tot ce inseamna value investing sau cu alte cuvinte investitiile care au la baza deciziile luate in functie de valoarea intrinseca a companiilor tranzactionate pe bursa.

Adeptii acestei reguli sunt investitorii care pentru a-si minimizeze riscurile vor investi numai in companii care se tranzactioneaza mult sub valoarea intrinseca a momentului. Valoare pe care o estimeaza cu ajutorul datelor fundamentale emise periodic de fiecare companie in parte si estimarea castigurilor pe care le poate genera compania in viitor.

Acesti investitori sunt in general imuni la variatiile mari pe care le inregistreaza cotatiile pe bursa. Pe ei nu-i afecteaza emotional caderile abrupte de 50% a cotatiilor pe bursa, fiindca deciziile lor au fundament in analiza rezultatelor financiare periodice pe care le publica companiile si in analiza conjuncturii macroeconomice in care se manifesta.

Esenta acestei reguli consta in a nu vinde in pierdere la primul semn de panica in masa, ci din potriva sa acumulezi si mai multe actiuni la preturi si mai avantajoase cu fiecare scadere semnificativa, atat timp cat parametrii fundamentali care confera valoare companiilor din portofoliu raman satisfacatori.

Urmatoarele reguli vin in completarea primei.

2. Investeste pe termen lung.

Pe termen scurt piata bursiera este afectata de mult zgomot de fundal care scoate la suprafata efectele lacomiei, fricii, naivitatii si prostiei umane.

Solide si de durata raman rezultatele bazate pe parametrii fundamentali care isi modifica valorile justificat, oglindind in mod real influenta factorilor macro si microeconomici.

3. Investeste, nu specula.

Obiectivul major al unui investitor este sa-si plaseze banii in active care ii vor aduce un flux de numerar constant cu riscuri cat mai mici, pe o perioada de timp cat mai mare.

Deciziile investiționale se iau pe baza analizei raportului pret / valoare. Cumpara cand pretul este mult sub valoarea companiei. Vand cand pretul mare nu se justifica prin prisma performantelor si datelor financiare inregistrate.

Anume aceasta abordare a demonstrat rezultate si succes pe termen lung investitorilor care au asimilat-o.

Pe de alta parte, a specula inseamna sa iti doresti castiguri mari intr-un timp cat mai scurt. Si da, le poti obtine, insa riscurile sunt mai mari. In aceste conditii asumarea acestor riscuri presupune suportarea unor pierderi. Si de aici calea catre faliment este mult mai scurta si rapida.

4. Rabdarea va fi rasplatita.

Tentatiile pe bursa sunt multe si intense. Activitatea de tranzactionare stimuleaza la maxim starile emotionale. Lacomia, Frica si Nesiguranta sunt stari care te zgandara mai tot timpul. Insa o stare este mai presus decat toate.

Profesionistii, investitorii cu experienta, au au o calitate foarte importanta si anume RABDAREA.

Ai gasit o companie buna. Pretul la care se tranzactioneaza este prea mare in raport cu valoarea care o inglobeaza si creste in continuare, nu te arunca sa cumperi. Ai rabdare, stai deoparte, urmareste si cu siguranta in viitor vei avea oportunitatea sa cumperi la pretul dorit.

5. Gandeste ca un antreprenor

Te-ai gandit vreodata sa-ti faci propriul business? Ce domenii ai vizat? Ai studiat diferite aspecte ale afacerii? Cum ti-ai fi dorit sa fie propria afacere?

Cand cumperi actiunile unei companii, cumperi o cota parte din afacerea companiei respective. Evident cunoscand cat mai multe aspecte despre afacere vei reusi sa iei decizii investitionale cat mai corecte.

Cunostintele ar trebui sa atinga aspecte ca:

Pozitia in piata;

Abilitatea de a controla pretul produselor;

Notorietatea. Imaginea. Brandul;

Cat de mult poate fi afectata afacerea de o eventuala criza;

Perspectivele domeniului;

Tendintele;

Concurenta;

Resursele naturale, umane si financiare;

Impactul tehnologiei;

Etc.

6. Fa-ti temele.

Ca sa investesti pe pietele de capital nu trebuie sa ai un grad de inteligenta iesit din comun.

“Nu ai nevoie de foarte mult IQ în acest business”, spunea Warren Buffett.

Trebuie doar sa ai un plan si sa-ti faci temele.

Stabileste-ti criteriile dupa care vei lua deciziile investitionale. Impune-ti o anumita conduita investitionala. Respecta regulile!


P.S. Sigur sunt si atle reguli, mai mult sau mai putin importante. Fiecare si le descopera individual. Eu insa ma rezum la acestea. Tu ce reguli respecti, altele decat cele mentionate mai sus? Si de ce le consideri importante? Promit sa revin asupra listei cu completari pentru a o face si mai valoroasa.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

5 idei ce stau la baza celor mai bune investiții financiare

5 idei ce stau la baza celor mai bune investiții financiare

Când vine vorba de succesul tău pe bursă, nu există o soluție mai bună decât să investești timp și efort în educația ta financiară. Și pentru că succesul are ca pas de pornire voin..
 •   1
 •   2
 •   3592
 •   0
Investiții pe piața de capital

Investiții pe piața de capital

Mulţi dintre cei care au un capital şi vor să îl investească pe termen lung, îşi pun întrebarea cum se poate câştiga din investiţiile pe piaţa de capital. Ce este piața de capita..
 •   0
 •   0
 •   3130
 •   0
Vulnerabilitatile fondurilor de investitii

Vulnerabilitatile fondurilor de investitii

Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat rezultatele unui test de stres realizat in industria fondurilor de investitii din Romania. Testul de stres a avut ca scop investiga..
 •   0
 •   0
 •   1227
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!