Motivatia si satisfactia la locul de munca

Motivatia este combustibilul necesar pentru ca motorul nostru sa functioneze.

Consider ca acest citat al lui Zig Ziglar este unul dintre cele mai inspirationale citate in ce priveste motivatia. Articolul de astazi este dedicat motivatiei in munca. Ce te motiveaza sa muncesti? De ce se pierde motivatia profesionala si cum o poti recapata?

Motivatia este un element care ne pune in miscare, stimulandu-ne la idei si actiune. In teoria psihologica, motivatia este definita ca fiind totalitatea motivelor care determina pe cineva sa efectueze o actiune sau sa tinda spre un anumit scop.

Ce te motiveaza sa iti faci o cariera, sa mergi la serviciu? De cele mai multe ori, realizarea profesionala este motivul. Atunci cand vrei sa obtii realizari, vrei sa iti imbunatatesti aptitudinile si sa iti demonstrezi atat tie, cat si celorlalti de ce esti in stare. Accepti noi provocari si tinzi spre performante. Iar motivatia este strans corelata de performanta care, la randul sau, necesita stimuli externi pozitivi.

In acelasi timp, motivatia profesionala este un element usor instabil si care se poate pierde. De ce? Pentru ca la munca, motivatia este strans corelata cu satisfactia. Exista n motive care te pot face sa iti pierzi motivatia, printre ele regasindu-se anumite dezamagiri, nu iti place echipa in care lucrezi, apare prea multa rutina, nu ai aprecieri din partea sefilor, nu esti stimulat financiar si te simti plafonat...Te gandesti ca faci parte dintr-o societate in care statutul economic are importanta, iar salariul devine, in mod automat, un factor motivator substantial. Si pentru ca exista un prag financiar pana la care venitul asigura necesitatile de baza, salariul are o importanta extrem de mare. Si te mai gandesti ca petreci la serviciu mai mult de jumatate de zi, esti activ in acelasi domeniu de ani de zile si, prin urmare, job-ul pe care il ai ar trebui sa iti aduca o satisfactie, totusi.

Cum faci atunci cand satisfactia la serviciu este aproape de limita minima, iar tu ai multe responsabilitati si necesitati in viata care nu iti permit sa renunti? Incerci sa cauti un alt loc de munca? Ar fi asta o idee, dar in cazul in care nu reusesti sa il gasesti, incerci sa faci fata in continuare acolo unde lucrezi. Nu?

O solutie care te poate ajuta sa iti recapeti motivatia ar fi sa iti doresti sa avansezi in domeiul tau. Fa-ti timp si gandeste-te la felul in care poti avansa in cariera. Fa-ti planuri, dezvolta noi idei si foloseste-le ca stimul. Totodata, incearca sa-ti indeplinesti mai bine sarcinile. Astfel, s-a putea sa fii mai apreciat de superiori si chiar avansat. Creeaza-ti mediul de lucru astfel incat sa iti fie interesant si placut sa lucrezi: iti poti lipi pe perete, de exemplu, citatul tau preferat, o diploma sau imaginea unei persoane pe care o admiri...

Asuma-ti sarcini noi si ambitioneaza-te sa le realizezi. Poti veni cu idei noi in proiecte pe care poti chiar tu sa le gestionezi. Totodata, nu uita ca ambitia si efortul in exces te poate epuiza. Pentru tine este foarte clar ca poti face mai multe si ii poti impresiona pe ceilalti, dar tine cont de faptul ca la toate exista o limita. Interactioneaza cu colegii tai in proiecte si combina parerile lor cu obiectivele tale. Acest lucru te va motiva sa iti gestionezi mai bine sarcinele si proiectele.

Intr-un final, vreau sa punctez ca motivatia si satisfactia la locul de munca nu depinde doar de actiunile tale sau de gandurile tale interioare. Daca ai un manager bun, el va sti sa identifice din timp primele semne care arata ca angajatii lui isi pierd motivatia si va lua anumite masuri pentru a remedia situatia.Un manager bun va sti foarte bine ca este greu sa-ti impingi angajatul la actiune doar prin puterea convingerii, fara stimuli pozitivi care sa il motiveze sa lucreze. Iar cel mai important lucru, in acest caz este, comunicarea managerului cu angajatul, care trebuie realizata in functie de factorii care il fac sa lucreze mai bine, de nevoile sale, dar si lucrurile care il ambitioneaza sa obtina rezultate mai bune.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!