Haide mai întâi să vedem care sunt diferențele dintre aceste două abordări.
Day-trading-ul presupune tranzacționarea în cadrul unei zile. Într-o formulare explicată în mai multe cuvinte, day-trading-ul reprezintă abordarea prin care sunt deschise poziții pentru o durată de câteva ore, motiv pentru care ele evoluează "în cadrul unei zile". Cu toate acestea, o să vezi, traderii pot lăsa poziții și pentru cel puțin două zile dacă nu mai mult.
Ce este de notat în cazul acestui stil de tranzacționare este faptul că este strâns legat de sesiunile de tranzacționare. Bineînțeles că sesiunile sunt de o importanță covârșitoare luate însă în relație cu valutele aferente. Spre exemplu, în cadrul sesiunii europene, evoluează prin mișcări mai volatile valute ca EUR, GBP și CHF. În schimb AUD sau NZD, în cadrul aceleiași sesiuni europene, nu se vor mișca la fel, deoarece centrul economi care "le dă viață" nu este activ în acele momente, singurele responsabile pentru mișcările acestora fiind restrânsele tranzacții cu AUD și NZD ale băncilor din alte state. Bineînțeles și inversul este valabil, nici EUR neevoluând "splendid" în timpul sesiunii pacifice.
Prin urmare, pentru intra-day trading este nevoie să te axezi pe valutele ale căror centre economice sunt active în perioada în care tu tranzacționezi. De fapt, ar fi bine să fii la platformă cu puțin timp înaintea începerii acesteia pentru ca, în ideea apariției oportunităților, tu să inițiezi ordinul când încă "este liniște", pentru ca la deschiderea propriu-zisă a sesiunii, când prețul începe să se miște, tu să nu mai ai altceva de făcut decât să aștepți ca tranzacția să evolueze. Bineînțeles că sunt și situații când prețul începe să se miște după începerea sesiunii sau când ocaziile se ivesc la mijlocul acesteia.
În afară de sesiunea de tranzacționare, un alt aspect important este planșa pe care alegi să inițiezi ordinele, de periodicitatea ei fiind conexate și timpul și efortul pe care trebuie să le investești în această activitate. Pentru day-trading planșele pe care este luată decizia de intrare pot fi de la H1 la m5. Urmărirea în special a planșelor mici face din acest stil de tranzacționare unul care necesită o ședere îndelungată în fața platformei de tranzacționare, bineînțeles cu implicarea intelectuală adiacentă care, la rândul ei, nu face altceva decât să crească nivelul distresului psihic.
Ordinele pot fi închise manual sau prin stabilirea unor ordine TP și SL. Deși această metodă de tranzacționare presupune lichidarea pozițiilor la sfârșitul zilei sau al sesiunii de tranzacționare, unii traderi preferă să închidă o mare parte a poziției, lăsând o parte mică (să zicem 10% din volumul inițial) să evolueze pe parcursul a câtorva zile. Practic, acel volum rămas este tranzacționat ca si cum ar fi ordin de tip swing-trading.
Swing-trading-ul presupune tranzacționarea întregii unde, respectiv a întregului impuls. Acești traderi așteaptă zile poate și una sau două săptămâni până când pe grafic se formează un punct de intrare. Ei vor căuta locurile unde piața își schimbă direcția - deci, unde se termină corecția și începe impulsul. Odată materializat un punct de intrare, trader-ul va iniția poziția cu scopul de a o lăsa atâta vreme cât unda continuă. De obicei își va stabili un SL mai mare (spre deosebire de cei care tranzacționează intra-day și care caută să folosească SL-uri cât mai mici), fără TP. El va muta SL-ul, din aproape în aproape, astfel încât să-și asigure din profit, dar nici să u închidă ordinul prematur. La un moment dat va veni și corecția care va închide ordinul, însă asta după mult timp, deoarece o astfel de tranzacție durează de la câteva zile, până la trei săptămâni sau, în unele situații, chiar mai mult.
Acum, alegerea depinde de variabile precum dacă dorești să faci din trading o ocupație care să-ți "mănânce" tot timpul sau care să îți aducă profit pe lângă un alt venit stabil. În primul caz, day-trading-ul este soluția, iar în cel de-al doilea, swing-trading-ul. O altă variabilă este profitul. Cu siguranță, swing-trading-ul aduce profit-uri mai mari. O lata, "dorința" de a te implica în această activitate cu mai mult sau mai puțin distres. Dacă nu ai nervii tari sau ești o persoană căreia îi place confortul, atunci swing-trading-ul este soluția.
Până la urmă, ceea ce contează este să îți placă ceea ce faci și să înveți să tranzacționezi bine.